Gıda bankacılığı, ekonomik açıdan değeri olmayan tüketilmesinde sağlık açısından sıkıntı teşkil etmeyen ürünleri vakıf ve dernekler aracılığıyla ihtiyaç sahibi kişilere ulaştıran bir yapıdır.

Vakfımız, 10.01.2013 tarihinde ilk olarak Samandıra / Sancaktepe’de ilk Gıda Bankasını açmıştır. 02.10.2010 tarihinde Çorum ili Alaca ilçesinde 2. Gıda Bankasını faaliyete geçirmiş, ardından da 03.07.2013 tarihinde Çorum merkezde 3. Gıda Bankasını açarak hizmet ağını genişletmiştir.

Gıda Bankalarımızın Çalışma Şekli

İhtiyaç Sahibi Ailelerin Tespiti:
İhtiyaç sahibi aileler gıda bankacılığı kapsamındaki yardımlar için bizzat kendileri müracaat edebilmekte ya da gelen bilgiler doğrultusunda vakıf olarak ailelere yapılan ziyaretlerle ihtiyaç durumu tespit edilmektedir. Aile ihtiyaç sahibi olarak nitelendirilebiliyorsa ihtiyaç sahibi aileden;

1. Kimlik fotokopisi
  2. Nüfustan aile bildirim formu (form 5)
  3. Üzerinde mal varlığı bulunmadığına dair resmi kurumlardan belge
  4. Ailenin varsa raporları (engelli ve hastalık durumunu gösterir raporları)

İstenmektedir. Yapılan yardımlar aile fert sayısı baz alınarak yapılmaktadır.

Yardımın Dağıtımı Şekli:
Ev ziyaretinde onay verilmiş aileler evrakları ile birlikte kurumlarımıza gelerek kayıt işlemleri gerçekleştirilmektedir. Yapılan Kayda göre Kişinin Tc Kimlik no esas alınarak kayıtlar girilmekte ve Nüfus cüzdanı üzerinden erzak dağıtımı yapılmaktadır. Dağıtım Gıda Bankalarımızın bulunduğu adreslerden dağıtılmaktadır.

Yardımda Öncelikli Aileler:
Vakfımızın yardım anlayışında ana kıstas çalışma imkânı olmayan, ya da bir süreliğine maddi durumunda sıkıntı olan kişilerin kendini ve ailesini geçindirebilecek duruma gelene kadar destek olmak akabinde diğer acil ihtiyaç sahiplerine ulaşmaktır. Yapılan yardımlarda dul-yetim aileler öncelikli olurken genel yardım kapasitemizin % 60’ını söz konusu aileler oluşturmaktadır.

Yardımların Temin Şekli:
Vakfımız mütevelli heyeti ve çevresindeki iş adamlarımızın destekleri ile gıda bankalarımızın ürünleri her ay düzenli olarak teslim edilmektedir. Bunun yanında çevre bölgedeki esnaf ve kişilerden de kıyafet, kurban eti ve ev eşyası bağışları da almaktayız.

Ulaşılan Aile Sayısı:

Samandıra Merkez Şubemiz: Aylık ortalama 300 aileye hizmet verilmektedir. Bu güne kadar toplam 2320 aileye ulaşılmıştır.

Alaca Şubemiz: Aylık ortalama 250 aileye hizmet verilmektedir. Bu güne kadar toplam 1135 aileyi ulaşılmıştır.

Çorum: Aylık ortalama 250 aileye hizmet verilmektedir. Bu güne kadar 785 aileye ulaşılmış durumdadır.

Gıda Bankalarında neler dağıtılmaktadır?
Gıda Bankalarımızda gıda, temizlik malzemesi, giyecek gibi malzemelerin dağıtımı söz konusudur.